Hvordan er livet som norsk håndboldkæreste i Danmark?

tirsdag D. 14 november 2017 - Skrevet af Sofie Thaarup

Vi har i denne uge taget en snak med Nora Christoffersen Bredesen, som til dagligt danner par med en af vores norske profiler Espen Lie Hansen, om hvordan livet i Danmark er som håndboldkæreste. 

Valget om at flytte til Herning væk fra de vante rammer i Norge og dermed også venner og familie var ikke en helt nem beslutning for Nora, men med tiden er hun begyndt at føle sig hjemme i det midtjyske:

”Det at flytte til Danmark har været noget af en udfordring for mig. Det var noget ensomt i starten da jeg flyttede til Herning. Jeg var ikke vant til at være så meget alene, da jeg ofte tilbragte meget tid med mine veninder, familie og kolleager derhjemme. Men nu går det fint og vi har fået gode venner her i klubben.

En god ting er at jeg har været mange gange på besøg her i Herning da Espen flyttede et år før mig. Så alt er ikke helt nyt og ukendt. Espen er men meget aktiv person og det gør at vi altid er ude og finde på nye ting at lave. Jeg tror vi har udforsket omtrent alt hvad Herning by har at byde på af aktiviteter.” Fortæller Nora med et smil.

Når Espen pakker tasken og tager til træning åbner Nora i stedet studiebøgerne, da hun grundet valget om at flytte til Danmark studere pædagogik på fjernstudie:

”Det er en fin ordning så jeg kan bo i udlandet sammen med Espen og samtidig uddanne mig gennem en norsk skole. I det daglige bruger jeg tiden på at studere og træne, og jeg synes vi er gode til at gøre en masse ting sammen når Espen ikke er afsted til træning eller kamp.”

Fortællingen om Espen og Nora går tilbage til da Espen spillede i den østrigske liga, hvor han en dag valgte at tage turen hjem til Norge for at overraske Nora:

”Espen og jeg mødte hinanden gennem fælles bekendte. På det tidspunkt boede han i Østrig og jeg hjemme i Oslo. Han overraskede mig med at være hjemme i Oslo en dag og inviterede mig ud på middag. Noget som gjorde mig ekstrem nervøs, men det var rigtig hyggeligt." 

Selvom skiftet til Danmark var svært, ser Nora alligevel fordelene ved at have en kæreste som spiller i den danske liga:

”Det at have en kæreste som spiller på professionelt niveau er både sjovt og svært. Heldigvis er der ikke så mange rejser med klubben, så det er meget dejligt. I Danmark er der kortere afstande mellem kampene, og derfor kan vi kærester tage med af og til. Det gør også at der ikke er stor forskel på ugerne, da dagene bliver meget ens og det er nemt at forholde sig til.

Når det kommer til landsholdet er det lidt sværere, da han ofte er væk i mange dage af gangen til samling. Under et mesterskab går der ofte flere uger ad gangen hvor han er afsted, og det er noget som er lidt svært da man bliver afhængig af hinanden. Men de gør det jo heldigvis godt og det gør det lidt nemmere og samtidig får jeg plads til at studere.”

Nora lægger stor vægt på den tid Espen og hende har samme i det daglige, og det kommer også til udtryk da jeg stiller hende spørgsmålet om, hvad det bedste og det værste ved at have en kæreste som er professionel håndboldspiller er: 

”Det bedste ved at have en professionel håndboldspiller som kæreste må være, at han har meget tid medmindre han er til samling med landsholdet. Vi har største delen af dagen sammen og kan stadig finde på ting at lave sammen. Det er nemt at kombinere mine studier med hans hverdag, så det er dejligt. Det at bo og opleve andre lande er jo også et kæmpe privilegium. Det værste må være hans konkurrenceinstinkt. Han laver konkurrencer ud af alt og han er en dårlig taber.” Griner Nora og forsætter:

”Det er også en skam at vi ikke kan rejse mere for man er ganske låst, men det må vi gøre når han er færdig med håndbolden. Han er rigtig heldig at kunne leve af sin hobby og det under jeg ham så meget.”

Konkurrence instinktet hos Espen er ikke til at komme uden om, men Nora oplever ham imidlertid som afbalanceret når det kommer til sejre og nederlag med undtagelse af ét enkelt punkt:

”Jeg føler Espen er vældig flink til at lade sine følelser ligge i hallen efter en kamp. Hvis de har vundet er han selvfølgelig glad og så bliver stemningen hjemme også det, men hvis de taber gør han ikke et stort nummer ud af det. Han har en meget vigtig værdi når det kommer til sporten og det er retfærdighed. Så hvis han føler de har tabt på uretfærdigvis, så skal han nok reagere. Så sover han heller ikke før langt ud på natten, da adrenalinen spiller ind.”

Det er ikke til at komme uden om, at mange sportsudøvere har sjove ritualer inden de skal præstere, og det samme gælder for Espen som har en række faset rutiner inden kamp:

”Han har nogle rutiner som han gennemfører før en kamp. Han er meget optaget af vaner og rutiner, og hvis ikke de går helt efter planen, så kan det påvirke ham. Han er optaget af at få nok søvn, så han sover en halvtimes tid og spiser kylling og pasta før en kamp.”

Vi krydser fingre for at Espen får sovet og spist godt op til på fredag, hvor vi hjemme tager imod TM Tønder til en vigtig kamp om to point – og ikke mindst håber vi at se Nora i fællesskab med en masse fans på lægterne være med til at heppe holdet til en sejr.